Vissza a listához

25% megújuló energiaforrás 2021-től hőszivattyúval

2021. június 1-jétől új lakóépület csak úgy kaphat használatbavételi engedélyt, ha energiaigényének minimum 25 százalékát megújuló energiaforrásból biztosítja. Cikkünkben egy könnyen érhető leírást olvashatsz a jogszabályról és annak részleteiről.

Az épület energiaigényét legalább 25 százalékos mennyiségben olyan megújuló energiaforrásból kell biztosítani, amely az épületben keletkezik, az ingatlanról származik vagy a közelben előállított.


Az új szabályozás minden olyan ingatlanra vonatkozni fog, amelyek 2021. május 31. után kerülnek átadásra.

Új épület létesítése során 2021. május 31.-e után használatba vételre kerülő minden épület esetén az épületnek meg kell felelnie a 6. mellékletben foglalt követelményeknek

A közel nulla energiaigényű épületeknek a következő fő követelményeket kell teljesítenie:

-határoló szerkezetekre vonatkozó követelmények
-fajlagos hőveszteség-tényező
-összesített energetikai jellemző követelményértéke
-nyári túlmelegedés elkerülésére vonatkozó követelmény
-gépészeti rendszerekre vonatkozó előírások
-és minimum 25 százalék megújulóenergia-részarány 

A követelmények egyike a fűtött épülettérfogatot határoló szerkezetek maximális hőátbocsátási tényezőjére , tulajdonképpen a falak, födém, aljzat, nyílászárók szigetelési tulajdonságaira vonatkozik. Itt a cél a fűtési hőszükséglet csökkentése.

A követelmények második szintje a maximális fajlagos hőveszteségtényezőre vonatkozik. Ez a tényező azt mutatja meg, hogy a ház összes határoló szerkezetén keresztül átlagosan mennyi hő áramlik ki. Amíg egy kompakt ház kis hőleadó felülettel könnyű teljesülést tesz lehetővé, egy nagy hőleadó felületű épület helyenként vastagabb szigetelést igényel.

2021-től a maximális összesített energetikai jellemző értéke lakóépületekre 100 kWh/m²év.

A nyári túlmelegedés kockázatát helyiségenként vagy zónánként is meg lehet ítélni.

A gépészeti rendszer előírásai a hőtermelő, fűtési rendszer és szabályzás módját határozzák meg.

Az épület energiaigényét az összesített energetikai jellemző méretezettértékéhez viszonyítva legalább 25%-os mennyiségben olyan megújulóenergiaforrásból kell biztosítani, amely az épületben keletkezik, az ingatlanrólszármazik vagy a közelben előállított.

A rendelet által elfogadott megújuló energiaforrások lehetnek: tűzifa, biomassza, biomasszából közvetve vagy közvetlenül előállított energia, biogázok energiája, fapellet, agripellet, nap-, szél-, vízenergia, geotermális, geotermikus, hidrotermikus, légtermikus energia. A legáltalánosabb megoldások lakóépületek esetén a napelemek, napkollektorok, hőszivattyúk és a szilárdtüzelésű kazánok.

Ezen megoldások közül a hőszivattyú nem csak megfelel, hanem több funkció ellátására is képes, úgy mint a fűtés, hűtés, melegvíz készítés. Egy hőszivattyúval az év minden szakában teljes komfortot tudunk elérni otthonunkban.

Gazdaságossági szempontból is az egyik legjobb választás lehet, mivel egy hasonló bekerülési összegű napelemes rendszer kiépítése mellett, minimum a fűtésről és a melegvíz ellátásról is még gondoskodnunk kell.


További információkért keress fel minket elérhetőségeink valamelyikén

Amennyiben szeretne egy személyre szabott ajánlatot, keressen bennünket bizalommal.

Célunk ügyfeleink számára mindig a lehető legoptimálisabb megoldás kiválasztása.


A 7/2006. (V. 24.) TNM rendelet pontos tartalma megtekinthető az alábbi linken:

7/2006. (V. 24.) TNM rendeletAjánlatkérés