Vissza a listához

3 leggyakoribb tévhit a lakás klímákról

Az első és legnagyobb az energia fogyasztása. Mit jelent ha egy klíma 2,5 kW teljesítményű? Sokan rettennek meg ha kilowattot látnak, Te ne tedd!

  • A klíma gyártók a leadott hőteljesítményt jelölik meg, nem pedig az áram fogyasztást a készüléknek. Mit jelent ez? Mennyit fogyaszt egy klíma?
    3,5 kW hűtő teljesítményű klíma áramfelvétele maximális terhelésen körülbelül 800 Watt. Tehát kevesebb mint a hajszárítód. Manapság az inverteres vezérlésnek köszönhetően ami optimalizálja a klíma kompresszor fordulat számát ez átlagosan 400-500 Watt. Olcsóbb készülékek inverteresnek árult egyszerű teljesítmény szabályzós vezérléssel ellátott klímák valamivel többet fogyasztanak. Mielőtt döntenél, egy 15 éves beruházásra, kérd ki a szakértők véleményét.
  • A második, hogy minden klíma tud fűteni? Jelenleg a kereskedelemben kapható split klímák 99,9% használható hűtésre és fűtésre is. Nézzük meg itt is a hatékonyságot, ha fűteni szeretnénk klímával:
    3,5 kW teljesítményű fűtő klíma nagyjából -5 Celsius fokig körülbelül 700 W körüli villanyt fogyaszt el óránként. Mennyibe kerül klímával fűteni? Az áram ára jelenleg Sopron és környékén 35-37-43 Ft/kW óránként (forrás EON.hu lakossági áram árak). Azaz, ha egy órát fűtünk a klímával, hozzávetőlegesen 20-30 forintunkba kerül. A hőmérséklet csökkenésével, mikor már jócskán mínuszok röpködnek kinn, a klíma hatékonysága gyengül, de jó hír, hogy vannak kifejezetten fűtésre optimalizált légkondik is, ezeknek a klímáknak a működéséről egy későbbi cikkben olvashatsz.



  • A harmadik, hogy milyen hangos egy klíma?! Szerencsére ez jogszabályilag meghatározott maximális érték lehet, így az Európai Unióban hivatalosan forgalomba kerülő légkondicionálók kültéri egysége nem haladhatja meg az 55 decibelt a készüléktől mérve 1 méterre. Természetesen a klíma szerelésnél ügyelni kell az elhelyezésre, hogy ne rontsunk sem a saját, sem pedig a körülöttünk élők kényelmén.

Hibabejelentő Ajánlatkérés