Vissza a listához

Klímatisztítás autóban: 4 módszer – Melyiket válaszd? Előnyök-Hátrányok

Cikkünkben bemutatjuk a 4 legismertebb klíma tisztítási módszer előnyeit és hátrányait!

  1. Úgynevezett gránátos módszer. Ez a legelterjedtebb, szinte bármelyik autós boltban kapható jellemzően 1000-3000 Ft közti áron.Előnye: viszonylag olcsó, nem igényel szaktudást.
    Hátránya: a kiáramló fertőtlenítő szer sokkal nehezebb a levegőnél, így rövid ideig kering csak a levegőben és hamar visszaesnek a szemcsék a kárpitra, szőnyegre. Nem hatékony, inkább csak illatosít.
  2. Klíma tisztító hab. Ára szintén olcsónak mondható, 800-2500 Ft közt található, szintén minden autósboltban. Előnye: ha jól eltaláljuk vele a klíma radiátort (elpárologtatót) hatékony, hiszen a hab átpréseli magát a hűtőtesten és folyékony halmazállapotba esik össze, így a kondenzvízkifolyón a szennyeződéssel együtt távozik.
    Hátránya: Előfordulhat, hogy olyan helyre is jut a habból, ahol elektromos alkatrészek vannak, és ezek meghibásodhatnak. Hatékony lehet, de kockázatos módszer.
  3. Ultrahangos tisztítás. Ehhez a tisztításhoz már egy eszközt is használnak, ami a folyadékot nagyon kicsi részecskékre „porlasztja” és azt a jármű fűtő/hűtő motorja működés közben áramoltatja át a klíma radiátoron. Így otthon ez nem nagyon éri meg, a gépek ára jellemzően 20.000 Ft-tól indul. Szakszervizek 5000 Ft körül végzik el a tisztítást.Előnye: hatékony, ha a megfelelő minőségű szert használják a művelethez.
    Hátránya: Házilag nem kivitelezhető.
  4. Ózongenerátoros klíma tisztítás. Ez egy kémiai folyamat, ahogy a klímatisztító gép ózont termel az utastérben és mivel az ózon (O3) egy nagyon erős oxidáló anyag, három oxigén atommal, így minden olyan élőlényt,mikroorganizmust,gombát,vírust,stb. elpusztít, aminek van oxigén atomja. Inkább csak jól felszerelt klímajavító műhelyben kérhetjük ezt a szolgáltatást. Az ára  7000 Ft körül reális.Előnye: jelenleg a leghatékonyabb tisztítás klímához.
    Hátránya: házilag szinte kivitelezhetetlen, hiszen a gép több százezer forintba kerül.


A cikk írója nem vállal sem közvetlen, sem közvetett felelősséget a cikkben leírt tippek használatából eredő károkért. Ezeket a munkafolyamatokat mindenki csak saját felelősségére végezze el! Viseljenek munkavédelmi eszközöket! Javaslom, hogy a munka elvégzését bízzák szakemberre.

Hibabejelentő Ajánlatkérés