Vissza a listához

Mennyibe kerül egy klíma?

Kezdhetjük rögtön az árával! Egy alap kategóriás gépet mutatok: A legolcsóbb megoldás egy prémium márkából az ECO (LLC) sorozat ami 227.000 Ft. Most ezzel számolunk, ennél persze van sokkal olcsóbb és persze drágább készülék is.

Mennyibe kerül a telepítés?

Ezt csak elég durva közelítéssel lehet számolni 60 000 Ft-tól indulóan lehet számítani a szakember ajánlatára. Persze egy 9. emeleten lévő vasbeton panelház ablakán kilógva elhelyezni a kültéri egységet nem kis feladat, így érdemes csak helyszíni felmérés után árat kalkulálni.
Fujitsu beltéri egység


Mennyit fogyaszt évente a légkondi?

Nagy szerencse, hogy egy EU-s rendelet kötelezővé tette a megjelenítését kW/évformátumban, ráadásul ezt külön hűtés és fűtés üzemmódban is. A valós fogyasztás nagyban függ a kivitelezéstől is de jöjjenek a számok a betűk helyett:
esetünkben 127 kWh/év hűtésre, fűtésre 934 kWh/év. A lakossági E-on díjszabáson AI 37,75 Ft, így egy szorzással a szezonális hűtési költségünk mindössze 4.795 Ft, megjegyzésként írnám hogy egy átlagos hűtőszekrény kb 250 kWh/év így az 9.436 Ft. Fűtési költségünk pedig 35.258 Ft.

Így leírva elég vállalhatónak tűnik, hogy a legnagyobb hőségben is kipihenten ébredjünk,és napközben is komfortosan érezzük magunkat. Ha valaki fűtésre is használná a készüléket, más alternatíva nélkül a fenti ár körül kalkuláljon.

Még egy költség!

Az éves karbantartás is megoszlik kivitelezők körében, de olyan 10-15 ezer forint közt kell kalkulálni. Itt is a kültéri elhelyezése drágíthat a dolgon, meg kell érteni, hogy egy négyemeletes ház ferde tetején karbantartás elvégezni nem ugyan az, mint a egy fal tövében. Ha fűtésre is használjuk a készüléket akkor évi két karbantartással kell számolni.

Mennyi ideig működik?

Minimum 10év. Ennyi garanciát ad a készülékre a gyártó. Persze ehhez szükséges az évi karbantartások elvégzése, és a készülék regisztrációja is a gyártói honlapon, igazán nem nagy fáradtság. A készülék(ek) egyébként leszerelhetőek és átrakhatóak, eladhatóak, így ha költözünk sem vész kárba a beruházás, bár az épület értékén „nagyobbat dob” ha klímával felszerelten adjuk el/ki.

Összegezzük a költségeket!

E-on tarifa 37,75 Ft, 10 év használat tekintetében:

– Készülék ára 227.000 Ft
– Telepítés mondjuk 60.000 Ft
– Karbantartás ha évi 2x 12.000 Ft
– Szezonális fogyasztás hűtés 4.795 Ft
– Szezonális fogyasztás fűtés 35.258 Ft


Összesen 10 évnyi költségünk: 927.530 Ft, amit ha osztunk egy napra 260 Ft jön ki, ami vetekszik egy rossz kávé árával ????


Hibabejelentő Ajánlatkérés