Vissza a listához

Spin Tools meggyorsítja a klíma szerelést?

A szerszámról: Brazíliában feltalált, Amerikából importált termék Ausztriából, ami tudomásom szerint Magyarországon még nem kapható. 4 éve létezik a piacon a termék, de még nem terjedt el igazán Európában.

Oka első sorban, hogy a szerelők még nem ismerik, jöjjenek a tapasztalatok:
Perem készítés. A terméket egy fúró/csavarzóba befogva a súrlódás hatására megnöveli a rézcső hőmérsékletét, így lágyabbá és alakíthatóbbá teszi. A csövet vágás után nem kell kisorjázni, ez így is van, az első pár fordulat kiröpíti a sorját. Aztán elég erősen kell nyomni a fúrót, a csövet kesztyűben a hővezetés miatt jól markolni és még a szerszámot párhuzamosan tartani. Elég furcsa peremet készít:

3. próbálkozás peremezés Spin Tools

Ha már ráhúzod a csatlakozóra vagy közcsavarra szépen illeszkedik, nyomatékkal lehúzva nem ereszt. Hát nem egy tükörsima szép perem, ezt lássuk be, de gáztömör.

A duzzasztó vagy bővítő ugyan ilyen gyorsan végzi a dolgát, méretre pontos, a kapilláris forrasztást el lehet rajt végezni. Nekem egy-két próbálkozás után már egész jól és gyorsan ment a csőalakítás, és készítettem kidobott anyagokból egy próba darabot.


49,8 bar kicsit mostoha műhelykörülmények közt.

Összegzésül:
A peremező szerszámot nem hiszem hogy használni fogom, kicsit aggaszt az elkészített perem minősége, ennél egy Rothenberger Revolver 10x meggyőzőbb peremet készít, mondjuk ugyanezen gyártó lamellás peremezőjével már lehet hogy felveszi a versenyt. De hozzáteszem újra, ez is működik és tényleg nagyon gyors.
A csőduzzasztó viszont szerintem megéri az árát, itt úgyis a forrasztással újra hőt viszünk be, kis gyakorlással szépen lehet vele dolgozni.


Hibabejelentő Ajánlatkérés